Wyroby drożdżowe

Wyroby drożdżowe wytwarzamy na bazie ciasta spulchnianego za pomocą drożdży świeżych, którego rozrost następuje w wyniku fermentacji alkoholowej, kiedy przetwarzają one cukier na etanol oraz dwutlenek węgla. Ponadto podstawowymi składnikami do wyrobu tego typu ciasta są: mąka pszenna, woda, cukier i sól. Co więcej, w zależności od rodzaju wypiekanego asortymentu, dodaje się masło lub olej, jajko oraz mleko. Ciasto drożdżowe jest podstawą zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich – np. babek wielkanocnych, ciast z owocami, kulebiaków, pasztecików, drożdżówek, pączków, racuchów, blinów czy naleśników. W naszej ofercie znajdziecie Państwo bułki słodkie z serem, makiem, budyniem, marmoladą i jagodami, pączki z dżemem toffi i kokosem, rożki z jabłkiem i serem, rogale półfrancuskie z budyniem, bułeczki drożdżowe i jogurtowe, chałki, placki drożdżowe, makowce oraz strucle.

 

Jakie są właściwości drożdży?

Drożdże to rodzaj organizmów jednokomórkowych, mogących przyjąć kształt okrągły, owalny, elipsoidalny lub cylindryczny. Żyją na podłożach zawierających cukry proste, przeprowadzając w warunkach beztlenowych fermentację alkoholową. Obecnie znanych jest ok. 30 różnych gatunków drożdży, przy czym piekarskie, występujące również pod nazwami: piwne, górnej fermentacji, spożywcze, szlachetne czy pączkujące, zostały wyizolowane najprawdopodobniej ze skórek winogron. Są bardzo bogate w wartości odżywcze, gdyż w 100 gramach dostarczają ok. 92 kcal, ok. 11 gramów białka, 2 gramy tłuszczu oraz 7 gramów węglowodanów przyswajalnych, a także zawierają aż 7 gramów błonnika regulującego pracę jelit.